Case Studies/Fi:Kopiokissa
—
Yleiskatsaus
Kopiokissa-sarjakuva tuotettiin ESR-rahoitteisessa AVO2-hankkeessa, jota koordinoi Suomen eOppimiskeskus. Sarjakuvan tekivät Aalto-yliopiston Oppimisympäristöjen tutkimusryhmän jäsenet Tarmo Toikkanen ja Sanna Vilmusenaho. AVO2-hankkeen tavoitteena on yleisesti avointen sisältöjen ja avoimen toimintatavan edistäminen koulutussektorilla. Kopiokissa-sarjakuvassa pyritään selventämään tekijänoikeuslain kiemuroita sekä avointen sisältöjen mahdollisuuksia sarjakuvan kerrontatavalla. Sarjakuvan suunnittelu aloitettiin vuonna 2012 ja se valmistui syksyllä 2013.
Käytetty lisenssi
Sarjakuvat on julkaistu CC BY -lisenssillä, jolla kannustetaan sarjakuvien levittämistä kouluissa sekä niiden käyttöä remiksauksessa. Avoin lisenssi on osoittautunut helpoksi tavaksi opettajien ymmärtää, että tätä sarjakuvaa saa kopioida ja levittää vaikkapa opettajanhuoneessa tai jakaa oppilaille ilman rajoituksia.
Motivaatio
Sarjakuvan tekijät ovat olleet tekemisissä avointen sisältöjen kanssa jo vuosia. Tarmo Toikkanen on kirjoittanut Opettajan tekijänoikeusoppaan (yhdessä Ville Oksasen kanssa), jossa käsitellään myös Creative Commons -lisenssejä. Sanna Vilmusenaho on toiminut Aalto-yliopiston tekijänoikeusasiamiehen kanssa tekijänoikeusohjeiden visualisoinnissa ja tehnyt oman maisterin opinnäytetyönsä videoremiksauksesta.
Sarjakuvaa suunnitellessa oli vaihtoehtoina valita CC BY-SA tai CC BY. Lopulta päädyttiin avoimempaan CC BY -lisenssiin, jotta sarjakuvan mahdollisia käännöksiä tai muita remiksauksia voitaisiin julkaista ilman epäilyksiä tilanteessa kuin tilanteessa.
Vaikutukset
Kopiokissa-sarjakuva julkaistiin vuoden 2013 aikana sekä verkossa että Opettaja-lehdessä (levikki noin 100 000, lukijamäärä 170 000). Jokainen 12:sta jaksosta julkaistiin eri lehdessä puolen vuoden aikana. Sarjakuva käsittelee tekijänoikeuksia yleisemminkin, mutta monessa jaksossa sivutaan avoimia lisenssejä tai jopa keskitytään nimenomaan niihin.
Tekniset yksityiskohdat
Sarjakuva piirrettiin kynällä paperille, skannattiin ja koostettiin Photoshopissa. Verkossa julkaistiin joka sarjakuvasta korkearesoluutioinen kuva sekä PDF-versio. CC-lisenssi on näkyvissä itse kuvassa, mutta upotettuna myös XMP:nä tiedostoihin.
Verkkojulkaisualusta on Wordpress, jossa sarjakuvat julkaistaan kuvakarttoina käyttäen ImageMapper-nimistä pluginia. Tiettyihin sarjakuvan osiin liitettiin lisätietoja ja linkkejä, jotka avautuvat hiirellä tai sormella koskiessa.
Media
Sarjakuva on luettavissa osoitteessa http://www.opettajantekijanoikeus.fi/kopiokissa/, josta on saatavilla myös tulostukseen sopivat PDF-tiedostot sekä remiksaukseen soveltuvia resursseja (mm. sarjakuvat ilman tekstejä, vaihtoehtoisia asetteluja sekä sarjakuvan hahmoja taustasta irrotettuina).