Difference between revisions of "Hr:Odabir licence"

From Creative Commons
Jump to: navigation, search
 
Line 37: Line 37:
 
==Upotreba licence==
 
==Upotreba licence==
  
Nakon toga grafički gumb s temeljnim uvjetima odabrane licence ili natpisom "Some Rights Reserved" (Neka prava pridržana) postavite na Vašu internetsku stranicu. Engleske upute i trikove naći ćete [http://creativecommons.org/technology/usingmarkup ovdje]. Taj gumb krije hipertekstualni link na Commons Deed, tako da korisnici mogu saznati koji su uvjeti licence koju ste odabrali za svoje djelo. Ako saznate da je Vaša licenca prekršena, možda imate pravne osnove da pokrenet pravni postupak zbog kršenja Vaših autorskih prava i/ili srodnih prava.
+
Nakon toga grafički gumb s temeljnim uvjetima odabrane licence ili natpisom "Some Rights Reserved" (Neka prava pridržana) postavite na Vašu internetsku stranicu. Engleske upute i trikove naći ćete [http://creativecommons.org/technology/usingmarkup ovdje]. Taj gumb krije hipertekstualni link na Commons Deed, tako da korisnici mogu saznati koji su uvjeti licence koju ste odabrali za svoje djelo. Ako saznate da je Vaša licenca prekršena, možda imate pravne osnove da pokrenete pravni postupak zbog kršenja Vaših autorskih prava i/ili srodnih prava.
  
 
{{Translated From
 
{{Translated From
 
| source = Choosing a License
 
| source = Choosing a License
 
}}
 
}}

Latest revision as of 23:58, 1 May 2011

Kada ponudite Vaše djelo pod nekom od Creative Commons licenci to ne znači da ste se odrekli Vašeg autorskog prava i srodnih prava. To znači da ste neke od Vaših prava ponudili na korištenje bilo kojem pripadniku javnosti, ali pod određenim uvjetima.

Kojim uvjetima? Pregled Creative Commons licenci možete naći ovdje. Sve naše licence zahtijevaju da priznate i istaknete autora na način na koji je to autor ili davatelj licence specificirao.

http://creativecommons.org/images/icons/attrib.gifImenovanje. Dopuštate drugima da umnožavaju, distribuiraju i javnosti priopćavaju djelo zaštićeno Vašim autorskim pravom i srodnim pravima - ali i prerade bazirane na njemu - ali samo pod uvjetom da naznače autorstvo onako kako Vi tražite.

Primjer: Ivana objavi svoju fotografiju pod licencom Imenovanje, jer želi da svi mogu koristiti njenu fotografiju ako istaknu autora. Stanko nađe njenu fotografiju preko interneta i poželi je izložiti na svojoj početnoj intenrnetskoj stranici. Stanko stavi Ivaninu fotografiju na svoju stranicu i jasno istakne da je Ivana autorica.

Skup naših osnovnih licenci dopušta Vam da kombinirate uvjete iz doljnjeg popisa opcija. Ukupno je šest osnovnih Creative Commons licenci koje možete odabrati.

http://creativecommons.org/images/icons/noncomm.gifNekomercijalno. Dopuštate drugima da umnožavaju, distribuiraju i javnosti priopćavaju Vaše djelo - i prerade bazirane na njemu - ali samo u nekomercijalne svrhe.

Primjer: Lovro objavi fotografiju na svojoj internetskoj stranici pod nekom od licenci s uvjetom "Nekomercijalno". Nina otisne Lovrinu fotografiju. Nina ne smije prodavati otisnutu fotografiju bez Lovrinog dopuštenja.

http://creativecommons.org/images/icons/nomod.gifBez prerada. Dopuštate drugima da umnožavaju, distribuiraju i javnosti priopćavaju samo neizmijenjene kopije Vašeg djela, ali ne i prerade bazirane na njemu.

Primjer: Sonja licencira snimku svoje skladbe pod licencom s uvjetom "Bez prerada". Boris bi želio semplirati i remiksirati Sonjinu snimku sa snimkom svoje skladbe kako bi stvorio posve novu skladbu. Boris to neće moći bez Sonjinog izričitog dopuštenja (osim ako njegova nova skladba ne spada pod zaštitu ograničenja autorskog prava).

http://creativecommons.org/icon/sa/standard.gifDijeli pod istim uvjetima. Dopuštate drugima da distribuiraju prerade samo pod istom, sličnom ili kompatibilnom licencom.

Upozorenje: Licenca ne može uključivati i opciju "Dijeli pod istim uvjetima" i opciju "Bez prerada". Uvjet "Dijeli pod istim uvjetima" može se odnositi samo na prerade.

Primjer: Borisova fotografija na internetu licencirana je pod uvjetima "Nekomercijalno" i "Dijeli pod istim uvjetima". Sandra se amaterski bavi kolažom i za potrebe jednog svog kolaža uzme Gusovu fotografiju. Uvjet Dijeli pod istim uvjetima od Sandra traži da svoj kolaž objavi pod licencom koja ima uvjete Nekomercijalno i Dijeli pod istim uvjetima. On traži da ona svoje djelo vrati javnosti pod istim uvjetima pod kojima je Boris njoj dao svoje.

Više primjera na engleskom možete naći na stranici s primjerima. Upozoravamo da svaka licenca sa sobom nosi čitav niz drugih prava pored ovdje navedenih uvjeta.

Preuzimanje licence

Kada ste napravili svoj izbor, dobit ćete odgovarajuću licencu iskazanu u sljedeća tri oblika:

  1. Commons Deed - jednostavan, ikonicama ilustriran sažetak licence sročen svakodnevnim jezikom.
  1. Pravni tekst licence - stručni pravni dokument koji jamči da će licenca imati pravnu valjanost u slučaju spora.
  1. Digitalni kod - strojno čitljiv prijevod licence koji internetskim tražilicama i drugim softverskim aplikacijama omogućuje da pronađu djelo prema uvjetima njegovog korištenja.

Upotreba licence

Nakon toga grafički gumb s temeljnim uvjetima odabrane licence ili natpisom "Some Rights Reserved" (Neka prava pridržana) postavite na Vašu internetsku stranicu. Engleske upute i trikove naći ćete ovdje. Taj gumb krije hipertekstualni link na Commons Deed, tako da korisnici mogu saznati koji su uvjeti licence koju ste odabrali za svoje djelo. Ako saznate da je Vaša licenca prekršena, možda imate pravne osnove da pokrenete pravni postupak zbog kršenja Vaših autorskih prava i/ili srodnih prava.