Difference between revisions of "Hr:FFAQ"

From Creative Commons
Jump to: navigation, search
(New page: {{Translated From| source=FFAQ }} =Najčešće postavljana pitanja (FFAQ)= Upozorenje: ovo nije cjelovita sekcija često postavljanih pitanja, već sažeta verzija koji ima za svrhu d...)
 
 
Line 1: Line 1:
{{Translated From|
 
  source=FFAQ
 
}}
 
 
 
=Najčešće postavljana pitanja (FFAQ)=
 
=Najčešće postavljana pitanja (FFAQ)=
  
Line 38: Line 34:
  
 
Ako želite promijeniti početni pretraživač pomoću tastature, kliknite unutar polja za pretraživanje, pritisnite i držite pritisnutim Ctrl tipku (ili Command/jabučica tipku na Macu) i pritisnite nekoliko puta tipku strelice gore. Uskoro će se pokazati Googleov logotip. Da biste se prebacili na truge pretraživače, pritisnite tipku Ctrl (ili jabučica) i tipku strelica dolje. Više informacija o [http://wiki.creativecommons.org/Firefox_and_CC_Search pretraživanju u Firefox možete naći na našem wikiju].
 
Ako želite promijeniti početni pretraživač pomoću tastature, kliknite unutar polja za pretraživanje, pritisnite i držite pritisnutim Ctrl tipku (ili Command/jabučica tipku na Macu) i pritisnite nekoliko puta tipku strelice gore. Uskoro će se pokazati Googleov logotip. Da biste se prebacili na truge pretraživače, pritisnite tipku Ctrl (ili jabučica) i tipku strelica dolje. Više informacija o [http://wiki.creativecommons.org/Firefox_and_CC_Search pretraživanju u Firefox možete naći na našem wikiju].
 +
 +
{{Translated From
 +
| source = FFAQ
 +
| rev = 18455
 +
}}
 +
__NOTOC__

Latest revision as of 06:02, 27 April 2011

Najčešće postavljana pitanja (FFAQ)

Upozorenje: ovo nije cjelovita sekcija često postavljanih pitanja, već sažeta verzija koji ima za svrhu da ponudi kratke odgovore na pitanja o Creative Commonsu koja se najčešće postavljaju. Ako odgovor na Vaše pitanje ne nalazite ovdje, možete ga potražiti u sekciji s iscrpnim često postavljanim pitanjima.

Može li Creative Commons pružati pravne savjete o svojim licencama ili pomoći pri njihovoj pravnoj provedbi?

Nažalost, Creative Commons ne smije pružati pravne savjete ili pravne usluge kako bi Vam pomogao prilikom pravne provedbe Vaših licenci. Ne možemo pružati odvjetničke usluge s obzirom na Vašu pojedinačnu situaciju i, u svakom slučaju, naša misija ne uključuje pružanje takvih usluga. Mi nismo odvjetnička tvrtka. Mi smo više kao nakladnih koji izdaje obrasce za pravnu samopomoć koje možete upotrijebiti - besplatno - kako god Vam odgovara.

Krši li neko pojedino korištenje djela uvjet nekomercijalnog korištenja u licencama?

To ovisi. Razlučiti što jest komercijalno korištenje, a što nije nije uvijek jednostavno. Svjesni smo komplikacija koje nastaju kad se pokuša povući jasna linija između komercijalnog i nekomercijalnog korištenja, tako da radimo na tome da barem donekle razjasnimo tu nejasnoću.

Ako sumnjate da neko Vaše korištenje djela krši licencu s uvjetom nekomercijalnog korištenja, preporućujemo da koristite djela koja su izričito licencirana i za komercijalno korištenje (primjerice, materijale pod licencama Imenovanje, Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima i Imenovanje-Bez prerada) ili se izravno obratite davatelju licence ne biste li s njim sklopili ugovor o komercijalnom korištenju djela.

Možete nam pomoći pri općem razlučivanju komercijalnog i nekomercijalnog korištenja, ako pročitate Nacrt uputstva za nekomercijalno korištenje i ostavite Vaše komentare na diskusijskoj stranici.

Predstavlja li moje korištenje preradu ili adaptaciju djela?

To ovisi. Prerada je originalna intelektualna tvorevina individualnog karaktera koja je temeljena na drugom autorskom djelu, ali nije njegova istovjetna kopija. Što to točno znači predmetom je brojnih ogleda u pravnim publikacijama, rasprava i propovjedi. Općenito, prijevod s jednog jezika na drugi ili filmska adaptacija knjige primjeri su prerada. Pod osnovnim Creative Commons licencama sinkronizacija glazbe i pokretne slike smatra se preradom.

Valja, međutim, napomenuti da Creative Commons licence korisnicima omogućuju da prava osnovana licencom mogu koristiti u svim formatima i medijima, čak i kada je riječ o licencama koje imaju uvjet Bez prerada. To znači da, primjerice, pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada možete otisnuti djelo iz digitalne datoteke na papir u skladu s uvjetima te licence.

Mogu li koristiti Creative Commons licence za softver?

Ne preporučamo. Creative Commons licence nisu namijenjene za softver i ne biste ih trebali koristiti za softver. Potičemo Vas naprotiv da koristite neku od izvrsnih softverskih licenci koje danas postoje. Ako licencirate softver ili softversku dokumentaciju, trebali biste razmostriti licence koje nudi Free Software Foundation ili koje stoje na popisu Open Source Initiative. Za razliku od naših licenci - koje ne spominju niti izvorni niti objektni kod - te postojeće licence ciljano su kreirane za primjenu na softver.

Creative Commons je kreirao 'omotač' za neke od licenci za slobodni softver/softver otvorena koda, koji se sastoji od tzv. Commons Deeda i metapodataka za slučaj da želite koristiti te licence, a ipak iskoristiti prednosti svima čitljivog sažetka licencnih uvjeta i tehnologije prilagođene internetskim pretraživačima koje nudi Creative Commons. Treba napomenuti da CC pritom nije unio nikakve izmjene u te softverske licence već je kreirao opće čitljiv kod i strojno čitljiv kod koji idu uz izvorni tekst tih licenci. Primjeri: GNU GPL, GNU LGPL, BSD.

Kako mogu mijenjati/ukloniti opciju pretraživanja CC-licenciranih sadržaja u internetskom pregledniku Firefox?

Mozilla je u funkciju pretraživanja Firefox preglednika, uz pretraživanje Googlea, Amazona i drugih popularnih stranica, uvrstila i pretraživanje CC-licenciranih sadržaja. Više možete saznati na Mozillinoj stranici o funkcionalnosti Firefoxa

Ako želite ukloniti neku od pretraživačkih opcija, kliknite na logotip koji se javlja u polju za pretraživanje (primjerice, CC-ov ili Googleov logotip). Spustit će se izbornik pomoću kojega mišom možete odabrati različite pretraživače. Ako pak odaberete opciju "Manage search engines [Postavljanje pretraživača]", dobit ćete mogućnost da dodate ili uklonite pretraživač koji želite, primjerice Flickr ili Wikipediju.

Ako želite promijeniti početni pretraživač pomoću tastature, kliknite unutar polja za pretraživanje, pritisnite i držite pritisnutim Ctrl tipku (ili Command/jabučica tipku na Macu) i pritisnite nekoliko puta tipku strelice gore. Uskoro će se pokazati Googleov logotip. Da biste se prebacili na truge pretraživače, pritisnite tipku Ctrl (ili jabučica) i tipku strelica dolje. Više informacija o pretraživanju u Firefox možete naći na našem wikiju.